V 17

Publicerat: maj 2, 2011 i Uncategorized

Som ni kan se ligger jag efter en vecka typ, det har bara varit väldigt mycket och jag är inte så snabb helt enkelt med alla mina bollar i luften!

Denna veckan blev det 2 olika upplägg, första för förmiddagsgruppen på tisdagen och den andra för kvällsgruppen på torsdagen med 2 olika gäster inbjudna. Det har blivit på detta vis av olika anledningar, dels för att deltagarna uttryckt olika behov och dels för att varje träff kräver en hel del flexibilitet beroende av antal deltagare samt individerna i gruppen. Detta måste jag säga har varit tuffare än jag trodde från början, samtidigt som jag lär mig väldigt mycket, utmanas och utvecklas i min roll som projektledare så finns det vissa dagar av frustration, otillräcklighet och den egna pressen som tar lätt tag om bröstkorgen och skapar lite ångest. Varför säger jag nu detta?

Jag har hållit inne med dessa känslor, vem ska jag ventilera detta med egentligen utan att det blir fel? Låter gnälligt eller ännu värre att jag skulle ge intryck av att inte klara av det… Jag har tyckt det var pinsamt, skämts knasigt nog och som sagt den egna pressen och ångesten den är ju där, den gömmer sig inte för att jag döljer det för mig själv eller andra. Detta har att göra med min roll som projektledare, min vilja att göra allt jag bara kan och min blödiga personlighet, jag upplever saker och ting väldigt starkt vilket också påverkar mig då jag samtidigt är engagerad och gillar mitt jobb med film och ungdomar. Puuuuh! Så skönt att släppa, ventilera och erkänna mina rädslor, det var inte så svårt trots allt och denna blogg är ju bl.a. till för att dela även dessa erfarenheter… Nu till det roliga!

TISDAG och FÖRMIDDAGSGRUPPEN

Denna träff blev improvisationens dag, dels för att vi inte hade någon lokal, vi brukar vara på Mötesplatsen 0413 och efter ett antal telefonsamtal fick slutligen vara på biblioteket från kl: 10.00. Som för övrigt är ett väldigt vackert bibliotek, det har varit en biograf tidigare. Dessutom var en av gruppens ledare sjuk så vi blev fler än väntat plus en trevlig besökare som ville vara med och bidrog till en väldigt lyckad fm trots den långa starten! Denna dag var även min syster Karina med som inbjuden gäst och höll i flera gruppdynamiska övningar

Upplägg 1:

A. Inledningsrunda
-Berätta om en förebild/hjälte/hjältinna i ditt liv

Det blev många förebilder, verkliga som fiktiva, några mer personliga, 2 deltagare bl.a. var väldigt modiga och nämnde dels sig själva men en deltagare berättare ävden att den inte hade någon eftersom den personen fått klara sig själv, på gott och ont och inte hade haft någon att se upp till helt enkelt.

B. Djurleken
Den går ut på att deltagarna får var sin lapp med ett djur nedskrivet, det finns totalt ett par av varje djur. Deltagarna ska inte visa lappen för någon annan och ska sedan blunda och göra ljudet av det djur de fått på sin lapp. Genom ljudet ska den hitta sin partner utan att titta. Paret ska fortsätta göra ljudet tills alla har hittat djuren har hittat sin partner. Detta kräver att deltagarna vågar bjuda på sig själva vilket inte alltid är så enkelt men de flesta var med och många skratt blev det!

C. Presentera dig själv på 30 sekunder med hjälp av en bild.
Deltagarna fick välja en bild som symboliserade dem själva, de fick göra vilken tolkning de ville och utifrån bilden presentera sig själv för en kamrat. Två och två fick de 1 minut på sig. Detta var väldigt svårt då presentationen ska dels improviseras men även ta fram det viktigaste om dem utifrån bilden. De fick gå 2 rundor och byta kamrater och chansen att ändra sin presentation, lägga till eller ta bort. (Detta var en övning för att förbereda deltagarna inför sin video CV som var huvudmålet med träffen)

D. Video CV
Med hjälp av tidningar, tidskrifter, pennor, papper och olika exempel ifrån nätet så fick deltagarna göra manus eller med hjälp av stödord för sin egna video CV.
Det blev inte många som gjorde egna video CV, dels var de inte intresserade eller så såg de inte någon nytta med dem, video CV passar helt enkelt inte alla. Trots detta hjälpte alla till att spela in och filma sina kamrater samt dokumentera.

E. Avslutningsrunda
-Ge en komplimang till var och en i gruppen
Denna övning blev väldig lyckad och känslosam och så upptäckte jag att ibland är det svårare att få än att ge en komplimang. Vi var 10 personer när träffen var slut, 2 gick under fm, så alla fick 9 komplimanger var med oss hem. Det värmde gott i magen att se alla glada leenden!

TORSDAG och KVÄLLSGRUPPEN

Upplägg 2:

Även denna träff bjöd på improvisation, dels hade jag med mig en gäst MACEIJ KALYMON från IMPERIUM FILM och vi blev färre än planerat, dels för även denna dag stängt på Mötesplatsen 0413 men det löste sig med nycklar, en svårflörtad handikapp hiss och blev till slut en väldigt lyckad kväll med mycket inspiration och spännande berättelser!

Då Maceij höll i film/manus workshop under kvällen höll jag mig till min ritual RUNDAN, som inledning och avslutning.

A. inledningsrunda
-Vad har varit det bästa med påskhelgen som varit?
Det blev en del personliga erfarenheter, lite om deltagarnas olika intressen och förhållningssätt.

B. Maceij frågade deltagarna om vad de hade för tidigare erfarenhet av att göra film.
Några har gjort film genom skolan, genom bl.a. FRISKUS PROJEKTET samt att man hjälpt och ställt upp för vänner kom det också fram till slut.

Här kommer en av deltagarnas filmer som gjordes under temat Broar

C. Maceij visade exempel ifrån några filmer han medverkat i och berättade om hur idén kom till, vad som inspirerat, vilken typ av teknik de använt, om de fått financierings eller inte samt om den deltagit i någon filmfestival mm, jag får återkomma med titlarna…

D. Deltagarna får 1 h på sig att komma på egna idéer och skriva ner dem antingen som synopsis eller som stödord. Det blev många intressanta berättelser som vi ska försöka gestalta nästa tillfälle.

E. Maceij går igenom berättelserna med deltagarna och ger dem feedback och förslag på fortsättning, alternativa idéer kring form och experimenterande och inspirerar dem att sätt igång och filma, vi var alla överraskade av hur många och bra idéer det blev!

F. Avslutningsrunda
-Vad tar jag med mig från denna träff? En tanke, känsla, insikt, kunskap, erfarenhet mm.
Det blev många positiva röster, vi hade alla blivit inspirerade av varandra och fått lusten att skriva mer. Inför nästa träff ska vi filma några av idéerna och tillsammans hjälpas åt att utveckla manus. Några stödord från Maceij inför det…

Kommentarer inaktiverade.