Rita av varandra

Gruppen delas i par och får var sitt papper och färgpenna. De ska stå framför varandra och utan att titta ner i pappret rita av varandra.

Viktigt att påminna deltagarna att det inte handlar om att rita bra och släppa på prestationskänslor utan det handlar om att se varandra, upptäcka detaljer och våga vara nyfikna på varandra. Deltagarna ska rita av tre andra deltagare och skriva namnet på personen de har ritat av. Här kan DU använda dig av musik för att bestämma när det är dags att byta kamrat.

Varje deltagare har slutligen då 3 olika porträtt på sig själv. När alla är färdiga ska de välja ett porträtt som de identifierar sig med utifrån en känsla, tanke eller association teckningen skapar hos dem.

Det bildas nya par, bikupor som får en liten stund på sig att berätta för varandra vilken teckning de valt och varför. Under detta samtal presenterar de sig för varandra, namn, ålder, intressen eller andra frågor som DU som handledare väljer att deltagarna ska svara varandra. Sedan får alla sätta sig i ringen igen och med hjälp av varandra presentera sin kamrat.

Syfte: Lära känna varandra, slappna av, släppa på prestationskrav och ha kul tillsammans.

Material: Papper eller papperstallrikar, färgpennor eller kritor, musik.